Olive Oil

Oil here is history.
It was pecuniary wealth
today it is passion and another kind of wealth.
Here is the moraiolo land,
a typology of tree that produces little but high quality fruits
which translate into stability over time in the organoleptic properties

one of the few oils that can also improve with time
This is also due to the ground… so full of stone
In these conditions the olive trees must be able to overcome dry summers
And must to be able to use the winds to chase away the parasites that, for this reason, are very rare here
In May and June they are the actors and they incense the air with a yellow pollen, like honey
which magically becomes the black fruit of November
and then condenses into our beloved golden-green juice
The olive tree is respected even when it is dead
Its trunks are also worshiped dry
And for this reason, in every room, you will find one trun, that imperishable, lives and transmits, with its contortions, the vicissitudes of this land.

Olive trees are a gift for us,
but we tried to put our own and we conduct these plants in a biological way using the manure of our animals,
not using pesticides and chemical fertilizers.
Thanks to our oil mill we have the possibility to close a cycle and make best quality and start another cycle. The pulp is returned to the olive trees and the stone is used to heat the farmhouse and heat the milk in order to make cheese. We extract oil in a cold and dry way: this means more time, slow process, but it ensures that the oil maintains its properties over time and allows us to reduce the consumption of a precious commodity such as water.

The electricity used to extract the oil is produced from renewable sources.

 

In the last 10 years the agronomic difficulty has increased. Not only for costs, not only for unfair competition, linked to the fact that few want to fight for fair laws in the sector, but also for climatic events of unprecedented intensity which now pose choices. While decisions at a global level are postponed or made only as (false) marketing messages, the little ones have to make them for real. One of these involves greater agronomic attention, almost to detail, a greater investment in knowledge and greater investments in equipment. The alternative is in fact abandonment; a phenomenon that is now very frequent in mountainous areas of Umbria. We have chosen the first hypothesis: that of moving forward.

Re dei Sassi da 5 litri – disponibile dal 21 Ottobre

Lattina da 5 litri di olio extravergine BIO di oliva MORAIOLO con tappo salvagoccia. Il Re dei Sassi è caratterizzato da toni marcati di fruttato e amaro, ideale per carni, zuppe e legumi.

100.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate da 5 litri – disponibile dal 15 Novembre

Lattina da 5 litri di olio extravergine BIO di oliva. L’Olio dell’Abate ha toni armoniosi, ideale per soffritti, sulle  verdure e sulla pasta a crudo.

85.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi da 3 litri- disponibile dal 21 Ottobre

Lattina da 3 litri di olio extravergine BIO di oliva MORAIOLO con tappo salvagoccia

63.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate da 3 litri- disponibile dal 15 Novembre

Lattina da 3 litri di olio extravergine BIO di oliva

54.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi da 1 litro- disponibile dal 21 Ottobre

Lattina da 1 litro di olio extravergine BIO di oliva

25.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate da 1 litro- disponibile dal 15 Novembre

Lattina da 1 litro di olio extravergine BIO di oliva

20.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi da 0,5 litri – Primizia di Ottobre disponibilità limitata

Lattina da 0,5 litri di olio extravergine BIO di oliva MORAIOLO con tappo salvagoccia. Raccolta di Ottobre.

18.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi da 0,5 litri – Disponibile dal 21 Ottobre

Lattina da 0,5 litri di olio extravergine BIO di oliva MORAIOLO con tappo salvagoccia

15.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate da 0,5 litri- disponibile dal 15 Novembre

Lattina da 0,5 litri di olio extravergine BIO di oliva

13.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi BAG IN BOX da 5 litri – Disponibile dal 21 Ottobre

BAG IN BOX da 5 litri di olio extravergine BIO di oliva

100.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate BAG IN BOX da 5 litri- disponibile dal 15 Novembre

BAG IN BOX da 5 litri di olio extravergine BIO di oliva

85.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Re dei Sassi BAG IN BOX da 3 litri – Disponibile dal 21 Ottobre

BAG IN BOX da 3 litri di olio extravergine BIO di oliva

63.00 (VAT Incl.)
Add to cart

L’Olio dell’Abate BAG IN BOX da 3 litri- disponibile dal 15 Novembre

BAG IN BOX da 3 litri di olio extravergine BIO di oliva

54.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Crema Gianduia con il nostro Olio BIO (250g)

Cioccolio, nocciolata al latte con nostro olio BIO

10.00 (VAT Incl.)
Add to cart

Ketchup con i nostri pomodori e olio (250g)

Ketchup con i nostri pomodori e olio 

5.00 (VAT Incl.)
Add to cart